Sådan får du den billigeste Mac computer til studiet

Dette er en guide til at du som studerende kan få mest muligt ud af dine penge når du shopper Mac studie computer, Mac’s er dyrere og det er tit umuligt at få rabat, men der er et par knep der kan gøre dit Mac køb billigere og bedre.

Køb den rigtige Mac

Først og fremmest skal du vælge den rigtige Mac, den skal være bærbar, for at du kan få mest muligt ud af den og den skal være hurtig nok til at du kan bruge den de næste mange år, uden at skulle skifte noget. Derfor er Mac pro, iMac, Mac mini og Macbook ude. De mac’s der er tilbage er Macbook Pro, den gamle version af Macbook Pro og Macbook Air.

Jeg vil anbefale en Macbook Pro, fordi den nyeste Air er 3 år gammel, og er ikke faldet i pris siden da, det skal dog siges at en Macbook air stadig er en rigtig god bærbar, du får bare ikke særligt meget for dine penge hvis du køber den fra ny, hvis du skal have en så find den brugt, her er prisen real og du kan let finde en fra early 2015(som er den nyeste) for en rigtig god pris.

Tager du en Macbook Pro kan du stort set ikke gøre noget forkert, den sidste generation af Macbook pro’en er meget hurtig det er den før også, en gang imellem kan man finde en Macbook Pro i det gamle design på tilbud, men her skal du være rigtigt ops på priserne og se efter tilbud hele tiden for at få den til den rigtige pris, du skal regne med ca. 40% rabat fra nyprisen på en Macbook Pro fra 2015.

Den nyeste Macbook pro er den med USB-C, thunderbolt 3 og Touch Bar, dette er den lækreste Mac og nok den langt de fleste vil have og den de fleste bliver gladest for.

Billig financering

Du kan bruge Apples Financering, men denne er dyr, fx koster det 11% i renter per år at låne 9400kr over 2 år, dette kan din bank klare bedre. Humac tager 21,59% per år.

Så gå i banken, de kan helt sikkert hjælpe dig, hvis du finder et godt tilbud så skriv endelig, vi har ikke kunne finde noget bedre end dette.

Bedste rabat

Du kan tit få rabat på Mac’s, men det er vigtigt at holde hovedkoldt og tjekke hvad de i virkeligheden er du får rabat på, som regel er det sidste generation du får rabat på, det gør de særligt i Elgiganten og Humac, sidste generation er helt sikkert hurtig nok i dag, men om 4 år er der en væsentlig forskel på hvilken du købte.

Måden du finder ud af hvilken Mac det er du ser på, som er på rabat, er ved at trykke på æblet til venstre i toppen af skærmen, her vælger du om denne mac, også står der gerne noget alle Late 2016, hvis det er over et år siden er der en god chance for det er sidste generation du er igang med at købe, brug gerne Macrumors’ buyersguide for at finde ud af hvornår den sidste udkom, dette værktøj skriver jeg om lidt senere også.

Studierabat giver alle, både elgiganten, Humac og Apple selv, Apple giver 6% på de små mac’s og 8% på de større, altså en macbook pro får du 8% på, med mindre det er den mindste slags. Apple giver også et ekstra produkt ved skolestart hvert år, sidste år var det et sæt BEATS trådløse høretelefoner, Humac giver også studierabat, fx lidt over 14% på den macbook air jeg har fortalt dig du ikke skal købe eller 13% på den mindste Macbook pro, eller 8% på den største.

Tjek priserne på forhånd, men det er nok Humac der har de bedste studie priser. Du kan ikke forhandle nede i butikken på Mac’s, men du kan som regel får noget ekstra med, hvis du ikke køber den mindste.

Her er links: Humac studiekatalog og her er Apple’s studie side.

Køb på det rigtige tidspunkt

En Mac computer bliver ca. opdateret hver år, og det er vigtigt at købe så kort efter en ny udgivelse som muligt, så du får den hurtigeste Mac til prisen, du får nemlig ikke rabat hvis du køber senere og du får den hurtigste Mac til prisen hvis du køber en nyere version.

Macrumors har lavet en buyersguide som gør det let at se hvornår den Mac du er ved at købe udkom og hvornår der kommer en ny af den, man kan tit få en 20% hurtigere mac ved at vente et har uger.

Opgrader din gamle?

Har du en gammel Macbook pro liggende i skuffen er det klart billigste at opgradere den du har, du kan få en rigtigt god PC ud af din gamle hvis du bare gør et par ting, jeg har skrevet en anden guide til at opgradere din Macbook pro til 2018 her.

Køb brugt

Du kan også købe brugt. Jeg ved godt det lyder farligt, men det behøver det slet ikke være. Mac PC’er holder værdien rigtigt godt, bedre end nogen andre PC’er overhoved, det betyder at hvis du køber en 2 år gammel PC og sælger den efter 2 år kan du have Mac’s for meget få penge, det er let at holde det på omkring 500kr per år, hvis du altså ikke er uheldig og den går i stykker og du har pengene at lægge ud.

Du skal sørger for at finde en Mac som stadig er ny nok til at den kan sælges bagefter du er færdig med den og den skal også være gammel nok til at den har mistet sin start værdi så den er til at betale. Lige nu er Macbook Pro i det gamle design en rigtig god idé, helst fra 2015, den har tabt meget værdi men er stadig en meget god PC – et andet bud er en lidt ældre Macbook pro i 15”, disse er noget hurtigere derfor kan du vælge en der er ældre og stadig få en hurtig Mac. Macbook Air fra 2015 er også et godt bud, den er bare svær at finde, eftersom det stadig er den nuværende Macbook Air.

Skrevet af Anders fra mackabler.dk