Ad Clicks : Ad Views :

SU Lån 2019

En af de helt store fordele ved at bo i Danmark er, at man kan tage både lang og korte uddannelser kvit og frit. Modsat mange andre lande i verden, hvor det at tage en universitetsuddannelse er så kostbart, at mange aldrig nogensinde får muligheden. Det betyder dog ikke, at det ikke er en tid, der kan være økonomisk udfordrende for de unge mennesker, der skal leve med det. Naturligvis er det en spændende periode i ens liv, hvor man flytter hjemmefra og skal stå på egne ben for første gang. Desværre kommer der også en lang række økonomiske udfordringer, som kan være svært at håndtere.

Heldigvis kan man i Danmark optage et studielån, der også kaldes et SU-lån. SU-lån er en låntype, som kun studerende har adgang til, og som udbetales sammen med ens SU. Du kan i denne guide blive klogere på hvad SU-lån er for noget og hvem der kan optage dette.

 • Januar – Torsdag den 31-2019
 • Februar – Torsdag den 28-2019
 • Marts – Fredag den 29-2019
 • April – Tirsdag den 30-2019
 • Maj – Fredag den 31-2019
 • Juni – Fredag den 28-2019
 • Juli – Onsdag den 31-2019
 • August – Fredag den 30-2019
 • September – Mandag den 30-2019
 • Oktober – Torsdag den 31-2019
 • November – Fredag den 29-2019
 • December – Tirsdag den 31-2019

Hvorfor optage et SU-lån?

Alle som har prøvet at leve af en SU kan fortælle, at det ikke ligefrem er en dans på roser. Økonomien er altid presset og der er ikke plads til de store fester. Faktisk kan noget så enkelt som en uventet regning slå hele bunden ud af økonomien, og så står man med håret i postkassen. Man vænner sig til at de sidste dage i måneden er noget fattige, hvor man lever af havregryn og pasta.

Men selv når man vender hver krone, så er der ingen garanti for, at man har råd til at betale alle sine udgifter. Især ikke hvis man bor i en af de store studiebyer som København, Århus eller Aalborg, hvor huslejen kan sluge det meste af ens SU. Det betyder, at mange studerendeser sig nødsaget til at have et studiejob ved siden af studiet, så det hele kan hænge sammen. Men desværre er det ikke altid så nemt at finde et job og selv når man finder et, så tager det værdifuld tid fra lektierne.

Det er her at man kan drage nytte af SU-lån, der kan være et overordentlige velkomment supplement til SU’en. Med dette lån kan man både få råd til sine faste udgifter, mad og ikke mindst studiebøger. Med lidt forsigtighed kan man endda få plads til en smule sjov også. Derudover er SU-lånet skattefrit og har nogle yderst favorable vilkår.

Hvordan får man et SU-lån?

Hvis du er interesseret i at ansøge om et SU-lån, så er det vigtigt at du overholder kravene. Der er heldigvis ikke så mange af dem for det kræver ikke så meget andet end at du er SU-modtager og under uddannelse. Det betyder dog også, at du ikke længere kan få SU-lån, hvis du mister din SU. Så hvis du tager orlov, dropper ud eller på anden måde stopper på uddannelse, så mister du retten til SU og SU-lån.

SU-lån optaget et pr af gangen og når det er gået, så får du et nyt tilbud om at fortsætte næste år.

Hvor længe kan man få SU-lån?

Teoretisk set er der ingen øvre grænse for hvor længe du kan få SU-lån. Det er naturligvis begrænset af hvor længe man modtager SU, og da man kun har 70 klip, hvilket svarer til 5 år og 10 måneder, så giver det sig selv. Der er naturligvis undtagelser, da man på nogle uddannelser ikke bruger klip og dermed kan få SU på ubestemt tid. Man kan også få SU på disse uddannelser.

Hvis man får udbetalt mindre SU på grund af sine forældres indtægt, så kan man ansøge om at få forhøjet sit SU-lån. Det ekstra beløb udligner altså forskellen mellem den højeste SU-sats og din SU.

Tilbagebetaling af SU-lån

Når man ikke længer er Su-berettiget, det vil sige når man er færdig med uddannelsen eller måske dropper ud, så kommer tiden, hvor man skal til at betale sit SU-lån tilbage. Man betaler lånet til udbetaling Danmark, som er den instans, der står for tilbagebetaling samt renterne på SU-lån. Der er dog ingen grund til at gå i panik, da man ikke skal begynde tilbagebetalingen med det samme.

Faktisk skal man først begynde at betale tilbage på lånet d. 1. januar året efter afsluttet uddannelse. Så det er trodsalt noget af en frist man har at løbe på. Men Udbetaling Danmark skal nok sørge for at give besked når det er tid til at betale sit SU-lån tilbage, så det er ikke noget som man bare lige glemmer.

Starter man på en ny uddannelse og bliver berettiget til SU igen, så kan man naturligvis sætte tilbagebetalingen på pause indtil man er færdig på denne uddannelse. Man kan sågar vælge at optage et nyt SU-lån, hvis det er var noget man ønskede.

Hvor meget man skal betale tilbage på sit SU-lån, afhænger af ens ønsker, samt størrelsen på det lån man har optaget. Lånet skal betales tilbage over en periode på 7 til 15 år. Det er naturligvis også muligt af få hele lånet ud af verden med det samme, hvis man ønsker det og desuden har pengene. Som regel foregår betalingen således at man betaler hver anden måned. Altså 6 betalinger om året. Men det er dog en meget fleksibel ordning, så hvis man vil kunne man få lov at betale hver måned, hvert kvartal eller hver halve år. Ja man kan sågar nøjes med en enkelt indbetaling om året.

Hvor meget koster det at optage et SU-lån?

Som du nok har opdaget, så er et SU-lån en meget favorabel låntype, og det er da ikke uden grund at det er blevet så populært at optage. Men det er ikke det hele, for noget af det der adskiller SU-lån fra andre låntyper, er at der ikke er nogen gebyrer og skjulte udgifter forbundet. Det eneste man skal betale for at få et SU-lån, er renterne og selv disse er utroligt lave, når man sammenligner med andre lån på markedet.

Lånet er ikke alene skattefrit og helt uden nogen form for gebyrer, men man får endda en rente der er så lav som 4 % mens man studerer. Den rente får man ikke andre steder og det alene gør det til en yderst god låntype. Men det er ikke det hele, for når man er færdig og skal i gang med tilbagebetalingen, så bliver renten fastsat efter diskontoen. Dertil kommer et tillæg på, der dog maksimalt kan udgøre 1 %.

Siden 2012 har diskontoen været på 0 % hvilket altså er ganske uhørt og historisk lavt. Dermed skal man ikke betale ret meget i rente. Man slipper desværre ikke helt for folketinget har vedtaget at renen må afvige med på til 1 %. Den kan både stige og falde, men skulle diskontoen stige, så kan SU-lånets rente maksimalt stige med 1 %.

Alt i alt betyder dette, at man kan ende med en rente på helt ned til 1 % på sit SU-lån efter end uddannelse. Så kan man simpelthen ikke finde det billigere.

Hvad er et slutlån?

Hvis man skal starte på uddannelse og har brugt alle sine 70 SU-klip, så kan man få et slutlån. Slutlånet kan man under normale omstændigheder modtage i 12 måneder, men der er mulighed for at få det forlænget til 24.

Slutlånet lyder på 8-039, men det er så også det eneste man får udbetalt. Det er dog en god løsning, hvis man er blevet forsinket på sit studie eller har skiftet undervejs. Når man er færdig, skal man betale tilbage på slutlånet, som med et almindeligt SU-lån. Derudover tæller et slutlån med i ens fribeløb, så der er ikke megen plads til at supplere den med et fritidsjob.

Hvornår bør man optage et SU-lån?

Der er mange som vil kunne have stor nytte af at optage et SU-lån. Men det er ikke noget man bare skal gøre uden at tænke sig en smule om først. For hvornår har man reelt set brug for et lån?

At betale alle regninger, have råd til mad og andre udgifter, samt skulle købe studiebøger hvert semester er en opgave, der kan tære hårdt på en studerende, der kun har sin SU at gøre godt med. Til de mennesker kan det være en god ide at supplere med et SU-lån. Men det er også vigtigt, at man er opmærksom på at man nemt kan opbygge et langt højere forbrug, hvis man pludselig har flere penge mellem hænderne.

Der er dog én grund til at optage et SU-lån som man ikke har tænkt over. Hvis man optager et SU-lån under studiet, så kan man have en ganske flot opsparing når man er færdig. Denne opsparing kunne f.eks. bruges som udbetaling til et hus eller lign. Man får ikke lavere rente nogen steder og det kan være svært at låne andre steder som nyuddannet. Så det er faktisk noget som er værd at overveje.

This div height required for enabling the sticky sidebar