Historien bag årets største shoppingbegivenhed

Shopping poser

Det er dagen efter Thanksgiving, og over hele landet står folk i kø uden for butikkerne i de tidlige morgentimer, ivrige efter at få fat i de bedste Black Friday-tilbud. Men hvor stammer denne shoppingtradition fra?

Historien om Black Friday

Black Friday er dagen efter Thanksgiving i USA og typisk den travleste shoppingdag på året. Udtrykket “Black Friday” blev først brugt i 1960’erne, da detailhandlere begyndte at bruge det til at beskrive den store shoppingtrafik, der opstod dagen efter Thanksgiving.

Historien om Black Friday kan spores tilbage til de tidlige dage af landets bosættelse. I 1800-tallet rejste de handlende til New York City for at benytte sig af byens store stormagasiner. Disse butikker tilbød store rabatter på deres varer, hvilket tiltrak masser af kunder.

Som årene gik, blev Black Friday i stigende grad forbundet med forbrugerisme og materialisme. I 1950’erne begyndte detailhandlere at bruge aggressive markedsføringstaktikker for at lokke kunder til deres butikker på Black Friday. Disse taktikker omfattede at tilbyde kø-tilbud og holde early-bird-salg.

Black Friday i dag

I dag er Black Friday en vigtig begivenhed i kalenderen for både detailhandlere og kunder. Måske fordi den er så vigtig er konceptet de seneste år også udvidet til at være Black Week. En udvikling der er godt beskrevet på Black-week.dk. For detailhandlerne er det en chance for at øge salget og sætte gang i julegave-shoppingen. For kunderne er det en mulighed for at få gode tilbud på varer, som de måske ikke kan finde på noget andet tidspunkt af året.

Oprindelsen af Black Friday kan spores tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor detailhandlerne begyndte at bruge dagen efter Thanksgiving til at tilbyde store rabatter på populære varer. Denne praksis vandt hurtigt indpas, og i midten af det 20. århundrede var Black Friday blevet en af de travleste shoppingdage på året.

I de senere år er Black Friday blevet endnu mere populær, da detailhandlerne tilbyder døråbner-tilbud og udvidede åbningstider for at tiltrække kunder. På trods af navnet er Black Friday nu en stor shoppingbegivenhed for både detailhandlere og forbrugere.

Navnets oprindelse

Oprindelsen til udtrykket “Black Friday” er uklar, men nogle mener, at det blev opfundet af politiet i Philadelphia for at beskrive den kaotiske scene dagen efter Thanksgiving. Andre mener, at udtrykket stammer fra detailhandlen, som brugte det til at markere begyndelsen på julehandlen. Uanset oprindelsen er Black Friday blevet en vigtig del af julehandlen og er en af de travleste shoppingdage på året.

I de senere år er Black Friday blevet endnu mere populær, da detailhandlen tilbyder dør-tilbud og udvidede åbningstider for at tiltrække kunder. På trods af navnet er Black Friday nu en stor shoppingbegivenhed for både forhandlere og forbrugere.